Parse error: syntax error, unexpected '[' in /home/www/zupa-kravarsko.com/defines.php(1) : regexp code(1) : eval()'d code on line 183
Dan susreta kršćanskih pokreta, zajednica i udruga - Župa Kravarsko | Župa Uzvišenja Svetog Križa
Utorak, 10 Studeni 2015 00:00

Dan susreta kršćanskih pokreta, zajednica i udruga

U nedjelju 8.studenoga u dvorani Pastoralnog centra „Petar Žagmeštar“ katedralne župe u Sisku, održan je dan susreta kršćanskih pokreta, zajednica i udruga s područja naše Sisačke biskupije. Tamo su bili prisutni i članovi naše molitvene zajednice Sveti Križ i Marijine Legije na što smo kao župa bili ponosni.

Na početku okupljene su pozdravili sisački biskup Vlado Košić i povjerenik za pastoral crkvenih pokreta, zajednica i udruga vlč. Krešimir Bulić. Tom prigodom biskup je istaknuo kako ovakvi susreti nisu samo prilika za zajedništvo različitih zajednica, već i duhovna obnova za njene članove. „Zajednički nazivnik svih nas je taj da samo mi dinamična Crkva. Mi želimo pridonijeti tome da Crkva danas bude živa, da ne bude ustanova tradicije, nego da budemo aktivni i da Riječ Božju i Duha Svetoga slijedimo svatko na svoj način“ poručio je biskup te je upoznao članove pokreta s nadolazećom Godinom Božjeg Milosrđa.

U svom predavanju, o. Barić govoreći o duhovnom rastu istaknuo je kako to znači dopustiti Gospodinu da ti se umiješa u život. „Mi trebamo pustiti Krista u svoje misli, dopustiti mu da nam otvori srce i um, da bude dio naših osobnih odluka. Svakim tim pristankom mi oblikujemo naš život i bez njega Isus ne može ući u naš život. Dopuštati Gospodinu da nas odgaja znači rasti jer je vjera zapravo Božji odgoj. To je proces koji mora trajati cijeli život i on nema završetka. Krist uvijek traži prikladne učenike i poučljive osobe, kako bi mogao taj odgoj ostvariti. Drugim riječima rekao je Gospodin: 'Neka se novo vino ulijeva u nove mješine'. A kakve su bile te mješine? Bile su fleksibilne, mekane i savitljive. Zato je jako važno da i vi budete savitljivi i poučljivi, te dopustite Gospodinu da djeluje u vama. U nastavku predavač je upozorio okupljene kako svaka zajednica, udruga i pokret mora svojim članovima omogućiti da rastu u Kristu. „Krist koji je uskrsnuo živo je biće i svaka zajednica mora omogućiti svojim članovima da spoznaju ljubav i čuju njegov glas. Mi dolazimo u te naše zajednice poradi Krista, njega želimo osjetiti, razumjeti i upoznati. Ponekad je bitno prisjetiti se i Isusovih riječi 'Gdje su dvojica ili trojica sabrani u moje ime, tu sam i ja među njima'. Ne postoji protokol Božjeg djelovanja u našem životu. Bog je kao vjetar kad se najmanje nadaš, On te pohodi. Ne možemo Boga staviti u okvire, On bira svoj način kako će ući u naš život i mi trebamo biti otvoreni za te nove načine“, potaknuo je okupljene o. Barić te je na kraju upozorio na opasnosti formalizma i rutine u zajednicama koje zaustavljaju rast i sazrijevanje vjere.

 

Nakon predavanja slijedilo je misno slavlje u katedrali koje je predvodio povjerenik Bulić u zajedništvu s župnikom iz Vrtlinske vlč. Ivanom Miškićem. Na kraju mise svi su bili pozvani na zajedničko druženje u Pastoralni centar.