Parse error: syntax error, unexpected '[' in /home/www/zupa-kravarsko.com/defines.php(1) : regexp code(1) : eval()'d code on line 183
Proslava zaštitnika vatrogasaca sv. Florijana - Župa Kravarsko | Župa Uzvišenja Svetog Križa
Petak, 06 Svibanj 2016 16:38

Proslava zaštitnika vatrogasaca sv. Florijana

Vatrogasci s područja župe svečano su u srijedu 04.svibnja proslavili blagdan svoga zaštitnika sv. Florijana. Misno slavlje u kapeli sv.Petra i Pavla u Šiljakovini predvodio je domaći župnik. Na slavlju je bio prisutan veći broj vatrogasaca s područja župe i nekolicina župljana koji su došli proslaviti zajedno s njima njihovog nebeskog zaštitnika, a samim time dali su do znanja da podržavaju njihov dobrovoljni rad, prema ljudima.

Nakon pročitanog Evanđelja, župnik je pozdravio sve prisutne, a vatrogascima čestitao njihov dan. Blagdan sv. Florijana, zaštitnika mnogih požrtvovnih dragovoljaca koji svoje vrijeme i svoje snage, pa čak i živote žrtvuju za druge, odlična je prigoda da svima iskažemo našu zahvalnost. Sveti Florijan je kršćanski svetac i mučenik. Još kao mladić pridružio se rimskoj vojsci u kojoj je zahvaljujući svojim kvalitetama napredovao do mjesta časnika. Kako nije slušao naredbe rimskog cara da progoni i ubija kršćane, car je poslao svoga pomoćnika Agulisa da s njime popriča i da mu ponudi još veće napredovanje u službi i povišicu, ali i njega Florijan odbija. Ono što mu je lijepo odgovorio, a ujedno poručio i samome caru:I ja sam kršćanin i spreman sam doživjeti sudbinu namijenjenu drugim kršćanima.

 

Današnji svetac nam je  primjer kako se za svoju vjeru i uvjerenje treba boriti i žrtvovati. A upravo je zato sv. Florijan postao zaštitnik vatrogasaca, jer je bio spreman na žrtvu vlastita života, što moraju biti i vatrogasci i svi oni koji pomažu drugima. Na kraju se župnik zahvalio svima i dotaknuo se natpisa na zastavama koje su ponosno u koloni kroz selo donijeli u kapelu, a na njima piše „Vatru gasi,brata spasi“ rekao da je njihov rad uistinu Bogu na čast.