Parse error: syntax error, unexpected '[' in /home/www/zupa-kravarsko.com/defines.php(1) : regexp code(1) : eval()'d code on line 183
Prva sveta pričest u župi - Župa Kravarsko | Župa Uzvišenja Svetog Križa
Četvrtak, 12 Svibanj 2016 17:48

Prva sveta pričest u župi

Prva Sveta Pričest je posebno slavlje u kojem djeca u dobi od 10-tak godina (kod nas u 3. razredu osnovne škole) po prvi puta pristupaju euharistijskom stolu, te u pričesti blaguju tijelo Kristovo, koji je rekao: “Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu” (Iv 6,56).Od davnih vremena, ova su se slavlja održavala na vrlo svečani način i uvijek su prilika da se u tom trenutku obnove i krsna obećanja. I u našoj župi to činimo svake godine krajem travnja ili početkom svibnja. S ovim je povezano i slavlje prve svete ispovijedi, koje prethodi prvopričesničkom slavlju.

U subotu 07.svibnja naši prvopričesnici prvi puta stigli su na slavlje sakramenta svete Ispovijedi. Veselo su ih dopratili njihovi roditelji i krsni kumovi. Nakon Ispovijedi, zajedno smo imali još jednu generalnu probu za sutrašnji dan. U nedjelju 08.svibnja ponosni naši prvopričesnici u bijelim haljinicama ispred crkve čekali su početak Misnog slavlja koji je za njih bio najvažniji i najposebniji u životu. Na samom početku prvopričesnici su kroz recitacije pozdravili sve prisutne. Misu je predvodio domaći župnik koji je u samoj propovijedi kroz razgovor sa prvopričesnicima, prije svega želio rastumačiti Evanđelje od nedjelje, a nadalje se vratio na tumačenje današnjeg dana i što bi on trebao biti kako za djecu, tako za njihove roditelje. Na kraju zajedno sa prvopričesnicima obratio se roditeljima i dao im poticaj da djecu odgajaju u ljubavi, a upravo u tome će im pomoći Bog, koji nas uči besprijekorno ljubiti.

Kod obnove Krsnog zavjeta djeci su se obratili njihovi roditelji koji su obećali da nikada neće ugasiti taj plamen u njima. Uz recitacije i pjesmu slavlje je završilo u jedinstvu i radosti kako za njih, tako za cijelu župnu zajednicu. Misno slavlje pjevanjem je uzveličao župni zbor.