Parse error: syntax error, unexpected '[' in /home/www/zupa-kravarsko.com/defines.php(1) : regexp code(1) : eval()'d code on line 183
Hodočašće u Boku Kotorsku - Župa Kravarsko | Župa Uzvišenja Svetog Križa
Ponedjeljak, 30 Svibanj 2016 21:54

Hodočašće u Boku Kotorsku

U ponedeljak ujutro, 23. svibnja 2016., župljani župe Kravarsko s župnikom Ivanom Kljunićem, u organizaciji putničke agencije Smisao života, krenuli su autocestom Dalmatinom prema Splitu i  Zaljevu hrvatskih svetaca – Boki kotorskoj.

U Splitu, prekrasnom gradu pod Marjanom, u crkvi sv. Frane slavili smo svetu misu, a nakon toga prošetali do Dioklecijanove palače  sagrađene u 4.stoljeću. Na lijepoj rivi, uz kavu, osjetili smo dašak ljepote mora i Dalmacije.

Dolinom Neretve, uz obalu i otoke vozili smo se  prema ponosu Hrvatske, gradu Dubrovniku. Cilj je bio  Herceg Novi u kojem se 12. svibnja 1866. rodio sv. Leopold Bogdan Mandić. U kratkom posjetu rodnom mjestu sv. Leopolda Mandića osjetili smo gostoprimstvo časnih franjevki koje su nas primile i približile nam život i prostor našeg sveca.

Sutradan smo pošli prema Cetinju, gdje smo kod časnih sestara franjevki slavili svetu misu. Uspon prema Lovćenu, na visinu od 1760 metara donio je lijepe i nove vidike i ispunio putnike dozom strepnje. Situacija je bila pogodna za molitvu… Vrijeme je bilo dosta hladno i oblačno. Vidjeli su se ostaci snijega, a povremeno je padala i tuća. Iako su nam pogled zapriječili oblaci, osjetila se veličinastvenost Lovćena i ljepota Njegoševog mauzoleja koji je projektirao naš kipar Ivan Meštrović. Na Lovćenu nas je dočekao vodič, pravi Crnogorac, koji nas je lijepo i ljubazno  informirao i razveselio. Dan smo završili na vidikovcu iznad  otočića Svetog Stefana, najskupljeg odmarališta u Crnoj Gori. Još jedan dan išao je kraju.

Pred nam je  novi dan, s malo više sunca i Kotor, s tisućljetnom poviješću, biser grad, po kojem je cijeli zaljev dobio ime. Boka kotorska, značilo bi u prijevodu usta Kotora. Tu nas je u crkvu sv. Marije, koja je bila prva katedrala Kotora, došao pozdraviti biskup kotorski msgr. Ilija Janjić. Iako je išao na avion našao je pet minuta za nas te nam je zaželio dobrodošlicu i upoznao nas s blaženom Ozanom Kotorskom, čije tijelo smo mogli vidjeti u sarkofagu od stakla.  To je svetica koja je zavoljela Kotor i ostala u njemu cijeli život, živići skromno u molitvi i razmatrajući Kristovu muku. Nekoliko je puta njena molitva spasila Kotor od napada moćnih Turaka koji nisu uspjeli osvojiti Kotor. Nakon slavlja svete mise posjetili smo biser katedralu sv. Tripuna. Prekrasna romanička katedrala i bogata riznica ispunile su nam srce radošću. Slijedio je odlazak do stare Budve, crkve sv. Ivana Krstitelja, sv. Trojice. Još jedna šetnja starim, uskim, kamenim ulicama koje svojom ljepotom govore jače od bilo kakve galame suvremenih gradova.  Još jednom večera i noćenje pred oproštaj od Boke.

Zadnji je dan. Tijelovo je, blagdan Isusova tijela i krvi. Mi putujemo prema Perastu i otoku Gospe od Škrpjela. Kakav lijepi otok! Čudo koje je nastalo ljudskom rukom kroz više od petsto godina. Ribari su čamcima stoljećima vozili kamenje i nasipali ga na škrip – hrid na kojoj je pronađena slika BDM. Tako je nastao jedinstveni otok  i svetište u svijetu – Gospa od Škrpjela. Župnik nas je lijepo primio i zajedno smo slavili svetu misu. Nastavili smo putovanje prema Šibeniku, prvom hrvatskom gradu na obali, po dolasku Hrvata  u domovinu. Posjetili smo predivnu renesansnu katedralu, Jurja Dalmatinca, upisanu na Unescov popis, vidjeli prekrasnu tijelovsku procesiju i susreli biskupa msgr-a Antu Ivasa. Ostala nam je ugodna vožnja autobusom prema Kravarskom i prebiranje proživljenog putovanja.

Hvala Bogu i svima koji su se uključili u ovo putovanje.