Parse error: syntax error, unexpected '[' in /home/www/zupa-kravarsko.com/defines.php(1) : regexp code(1) : eval()'d code on line 183
Slavlje Svetog Antuna Padovanskog u Barbarićima - Župa Kravarsko | Župa Uzvišenja Svetog Križa
Srijeda, 15 Lipanj 2016 22:14

Slavlje Svetog Antuna Padovanskog u Barbarićima

U nedjelju 12.lipnja 2016.u selu Barbarići Kravarski proslavili smo sv. Antuna Padovanskoga. Misno slavlje koje je započelo u 11 sati predvodio je naš domaći župnik.

U propovijedi se prije svega dotaknu nedjeljnih liturgijskih čitanja, a napose Evanđelja. Isusov dolazak u kuću farizeja, znak je Kristove otvorenosti prema svima. Jede i pije s carinicima i grješnicima, ali ne samo s njima, On se odaziva na poziv svakome tko ga zove u svoju kuću. Susret sa grješnicom, farizej osuđuje i pita se: Kada bi ovaj bio prorok, znao bi tko i kakva je ta žena. Isus lijepo odgovara farizeju, koliko tko ljubi, toliko će mu biti oprošteno. Ljudi često puta i vrlo lako mogu i znaju osuđivati, ali prihvatiti i ljubiti jako teško. Ova žena grješnica, kajala se za svoje grijehe i bilo joj je oprošteno. Pitamo se kako mi postupamo, često puta kao ovaj farizej, sudimo. Kod svake Euharistije izgovaramo riječi:Gospodine nisam dostojan da uđeš pod krov moj, a kako to živimo, kako mi Krista zovemo i primamo. Sveti Antun bio je proglašen najvećim crkvenim propovjednikom. Rođen u Lisabonu 1195.god., od pobožnih i veoma dobrih roditelja koji su nastojali malenoga dječaka odgojiti u pravom kršćanskom duhu. U odgoju su sve svoje napore predali u ruke Božje i uvijek tražili Njegovu pomoć. Kao svećenik izuzetno je štovao i ljubio Majku Božju, koja mu je bila uzor u životu i rastu vjere. Prihvaćao je sve ono što mu je Bog stavljao na njegov put. Povjerena mu je propovjednička služba koju je vršio poput Isusa obilazeći i šireći radosnu vijest Evanđelja. Umro je 1231.god., a svetim ga je samo godinu dana nakon smrti proglasio papa Grgur IX.

 Pripisuju mu se mnoga čudesa, tako da je vjerojatno zbog njih postao toliko štovan svetac. Župnik je naglasio da i svakoga od nas poziva Isus da svoju ljubav obnovimo i obratimo se prema Bogu. Po zagovoru sv. Antuna koji nam je veliki primjer u vjeri i nasljedovanju Krista.

Oko kapele okupio se veliki broj vjernika i štovatelja sv. Antuna sa svih strana župe, kao i susjednih mjesta. Misno slavlje uzveličao je župni zbor s orguljašem Ivanom Zlodijem. Na kraju slavlja sve prisutne mještani Barbarića počastili su, što je bila lijepa gesta kao što smo bili zajedno oko Euharistijskog stola, da ostanemo i oko bratskog.

 

 

„Slijedi Krista i nosi križ radi svoga spasenja kao što je Krist nosio svoj Križ radi tvoga spasenja.“ Sv. Antun Padovanski