Parse error: syntax error, unexpected '[' in /home/www/zupa-kravarsko.com/defines.php(1) : regexp code(1) : eval()'d code on line 183
Hodočasničko izletnički put u Vukovar - Župa Kravarsko | Župa Uzvišenja Svetog Križa
Četvrtak, 23 Lipanj 2016 11:40

Hodočasničko izletnički put u Vukovar

U srijedu 22.lipnja 2016. ujutro u 5 sati ujutro ispred župne crkve krenuli smo na put prema Vukovaru.  Župljani župe zajedno sa svojim župnikom i mještanima iz okolnih župa odlučili su ovaj neradni dan iskoristiti i posjetiti grad Heroj – Vukovar.

Kada smo stigli u grad, obišli smo prije svega Borovo naselje (bivšu tvornicu Borovo), zatim otišli u poznatu ulicu Trpinjsku gdje je bilo groblje tenkova i gdje je poginuo naš poznati zapovjednik Blago Zadro, koji je uvijek u obranu domovine kretao prvi, no iz jedne se nije vratio. Poginuo je 16.listopada 1991., dok je hrabro vodio svoje suborce na bojišnicu pokošen rafalom metaka. Nakon toga krenuli smo u bolnicu i obišli muzej, podrum u kojem su do zadnjega dana bili smješteni mnogi ranjenici i gdje se u neljudskim uvjetima za njih brinulo medicinsko osoblje. Upravo u toj bolnici može se vidjeti da za medicinsko osoblje nije bilo važno koje si nacionalnosti, željelo se svakom pomoći. No protivnička vojska i agresor na domovinu nije imao osjećaje za bolnicu, bolesnike, ranjenike, LJUDE. Svi koji nisu bili srpske nacionalnosti, odvezeni su na Ovčaru i nikada se više nisu vratili. U 11sati, stigli smo ispred samostana fratara i crkve Sv. Filipa i Jakova, prvo smo pogledali kratki film u Pastoralnom centru, a zatim se uputili na slavlje Euharistije. Nakon Mise, koju smo prikazali za sve žrtve grada Vukovara,  posjetili smo memorijalno groblje i samu Ovčaru.

 

Kako je vrijeme prolazilo, a glad bila sve jača, zaputili smo se prema gradu Iloku gdje smo prvo svi zajedno ručali, zatim razgledali grad, popili kavu na Dunavu i na kraju posjetili jednu od vinarija, poznatog Iločkog kraja. Radosni ispunjeni danom, a ujedno tužni na prošlost i sve što smo čuli i vidjeli ovog dana, krenuli smo svojim domovima.