Parse error: syntax error, unexpected '[' in /home/www/zupa-kravarsko.com/defines.php(1) : regexp code(1) : eval()'d code on line 183
Proštenje u Donjem Hruševcu - Župa Kravarsko | Župa Uzvišenja Svetog Križa
Srijeda, 29 Lipanj 2016 17:07

Proštenje u Donjem Hruševcu

U nedjelju 26.lipnja proslavili smo sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika kapele u Donjem Hruševcu. Misno slavlje započelo je u 11 sati, a misu je predvodio naš župnik. U propovijedi župnik se nadovezao na Evanđelje koje nam je bilo stavljeno na razmatranje. Prije svega čuli smo kako je Isus sa apostolima krenuo na put prema Jeruzalemu. Trebalo je proći i Samariju, a povijesno gledajući samarijanci i židovi nisu bili u nekim korektnim odnosima. Već u prvom susretu, apostoli su željeli iskoristiti svoju moć koju su dobili od Isusa i spaliti cijelo selo. Isus im to nije dozvolio, već ih je prekorio zbog takvog razmišljanja. Isus ovim prijekorom želi jasno dati do znanja da Bog nikoga ni na što ne želi prisiliti. On poštuje čovjekovu slobodu. Ovo znači da možemo i ne prihvatiti Boga. Ovdje se dobro zapitati, a vidimo iz svojih osobnih života, kako su pojedini ljudi u datim trenucima svjesni svoje moći u želji i nadi da unište drugoga. Od Isusa smo naučili ljubiti, a kakva je naša vjera, prihvaćamo li Isusa ili ga ne prihvaćamo. Ne možemo ga slijediti polovično i biti polovično u vjeri, što je sam pokazao na kraju Evanđelja da nema u vjeri polovičnosti. Ivan Krstitelj bio je odlučan u nasljedovanju Krista i dao nam je primjer kakvi bi mi trebali biti. U svojoj skrovitosti i poniznosti bio je oštar kod javnog djelovanja, pa sve do konca svojega života kada je mučenički izgubio glavu koja mu je bila odsječena. Veliki je to primjer svima nama kako trebamo živjeti: u potpunosti i čvrstoći Onoga koga nasljedujemo, a ne popuštati i udaljavati se od Njega kada nešto nije onako kako sami to želimo. Tada bismo se trebali jačati i rasti više u vjeri poput Ivana Krstitelja.

 

Misno slavlje svojim pjevanjem uzveličao je zbor župe, a svirao je gospodin Ivan Zlodi. Nakon završnog blagoslova, svi zajedno okupili smo se ispred kapele i blagoslovili automobile po staroj tradiciji, a nakon toga otišli na zajedničko druženje u društveni dom gdje smo se uz okrepu zajednički nastavili družiti. Ono što možemo kao vjernici izreći na kraju svakog našega proštenja, lijepo je vidjeti kako se iz svih krajeva župe vjernici okupljaju zajedno. Svjesni smo da nas udaljenost kao i brojne kapele u župi često puta razdjeljuju, tako da nas ova slavlja razveseljavaju i ujedinjuju.