Parse error: syntax error, unexpected '[' in /home/www/zupa-kravarsko.com/defines.php(1) : regexp code(1) : eval()'d code on line 183
Slavlje zaštitnika župe „Uzvišenje svetog Križa“ - Župa Kravarsko | Župa Uzvišenja Svetog Križa
Četvrtak, 22 Rujan 2016 21:30

Slavlje zaštitnika župe „Uzvišenje svetog Križa“

U srijedu 14.rujna 2016. proslavili smo naš župni blagdan Uzvišenja svetog Križa. Središnje svečano misno slavlje predvodio je vlč. Zoran Gložinić, župnik u župi sv. Marije Magdalene u Ivancu, Varaždinska biskupija. Uz našeg župnika, bili su prisutni svećenici iz dekanata i susjednog velikogoričkog dekanata.

 

Uzvišenje sv. Križa je kršćanski blagdan koji se obilježava 14. rujna  i potječe iz Jeruzalema. To je bio dan nakon godišnjice posvete bazilike Uskrsnuća nad grobom Isusovim .Baziliku je dao podignuti car Konstantin. Posvećena je 13. rujna 335. godine. U toj se bazilici nalazi dio izvornog Kristovog križa koji je otkupila carica Jelena 320. godine, a dala ga je na čuvanje u baziliku. Jeruzalemski kršćani su dan nakon godišnjice posvete bazilike izložili tu svetu relikviju te joj se klanjali.Kršćani su u raspetom Spasitelju od samih početaka našli smisao i primjer svega onoga o čemu je Isus naučavao i uzeli ga za simbol vjere.

Upravo se na toj tematici zadržao vlč. Gložinić u svojoj propovjedi. Istaknuo je kako danas ne bismo mogli slaviti ovaj blagdan da Isus nije uzeo na sebe križ i predao se sramotnoj osudi. Za Isusove suvremenike smrt na križu bila je okrutna i sramotna smrt na koju su se osuđivali najgori prijestupnici. Nevjerojatno je koliko se Bog trebao poniziti da bi nas otkupio od naših grijeha, stoga se ne smijemo bojati prigrliti naše životne križeve i nositi ih dostojanstveno poput Isusa i oslanjati se samo na Njega.

Misno slavlje uzveličao je župni zbor u pratnji gospodina Ivana Zlodija.

 

U 18 sati bila je večernja misa koju je predvodio domaći župnik. Nakon misnog slavlja blagoslovili smo naš novi Pastoralni centar „Stjepan Povoljnjak“ a kasnije nastavili veselo zajedničko druženje.