Parse error: syntax error, unexpected '[' in /home/www/zupa-kravarsko.com/defines.php(1) : regexp code(1) : eval()'d code on line 183
Susret krizmanika s biskupom - Župa Kravarsko | Župa Uzvišenja Svetog Križa
Utorak, 28 Ožujak 2017 15:56

Susret krizmanika s biskupom

U subotu 25.ožujka ujutro u 9:45, krenuli smo ispred naše župne crkve na susret krizmanika i biskupa, koji se ove godine održao u bazilici Sv. Kvirina u Sisku. U 11 sati imali smo zajedničku misu, a zatim Križni put.  Tom prigodom na misnom slavlju i križnom putu okupilo se više stotina krizmanika, predvođenih roditeljima, svećenicima i vjeroučiteljima.

U homiliji biskup je pojasnio značenje blagdana Blagovijesti, istaknuvši kako se njime slavi Isusovo začeće. „Ovaj blagdan slavimo točno devet mjeseci prije njegova rođenja, a kako je Marija začela čuli smo u Evanđelju po Luki, gdje joj je to javio anđeo Gabrijel. Ona isprva nije razumjela što joj on to govori, ali Gabrijel joj objašnjava da će to biti čudo Božje i da će silom Duha Svetoga začeti sina. Na to Marija kaže: 'Neka mi bude po tvojoj riječi'.

U nastavku biskup je i pozvao okupljene krizmanike na hrabrost. „Ići kroz život znači putovati svojim postajama križnog puta, a na kraju, nakon što je Isus raspet i pokopan, mi slavimo njegovo uskrsnuće. Dakle, nakon tih žrtava slijedi pobjeda. Tako i u našem kršćanskom životu ići s Isusom i Marijom znači ići svojim križnim putem, ali prema uskrsu. Posebno želim vama krizmanicima reći da se ne bojite živjeti svoju vjeru. Vi ćete uskoro po sakramentu potvrde primiti snagu Duha Svetoga i on će vas kao Mariju, opečatiti da budete Božji. Ovih dana lijepo ćete se urediti za krizmu, ali nije bitan vaš izvanjski izgled već je bitno da budete dobri ljudi, a za to vam je potreban Duh Sveti. On čini nas u našim srcima lijepima, da se Bogu svidimo, da budemo sućutnog srca, da znamo što je to ljubav i kako se žrtvovati za svoje bližnje i da hrabro ustrajemo u svojoj vjeri“, rekao je biskup te ih još upozorio kako će pred njima biti sve više izazova da svoju vjeru ne zataje. Neće to biti lako, bit će izazova i zamki, bit će pozivanja da se odreknete svoje vjere. Ali onda se sjetite kako ste kršteni i kako su vaši kumovi i roditelji odgovarali da se odričete zla i sotone i svog sjaja đavolskog, a to će te na krizmi vi i potvrditi.

Kada te prizivaju primamljivosti života sjeti se što si obećao, da si se Bogu predao i da to trebaš vršiti i njemu ostati vjeran. To će vam dati snage da ustrajete i da se ne odreknete svoje vjere. Da budete hrabri u ispovijedanju kome pripadate“.

Nakon mise slijedila je pobožnost križnog puta ulicama Grada Siska sve do katedrale Uzvišenja sv. Križa, a na kojoj je uz krizmanike sudjelovalo i pedesetak mladih Sisačko-katedralnog dekanata.