Parse error: syntax error, unexpected '[' in /home/www/zupa-kravarsko.com/defines.php(1) : regexp code(1) : eval()'d code on line 183
Treća večer trodnevnice uoči blagdana Uzvišenja svetog Križa - Župa Kravarsko | Župa Uzvišenja Svetog Križa
Nedjelja, 14 Rujan 2014 00:00

Treća večer trodnevnice uoči blagdana Uzvišenja svetog Križa

Treći dan trodnevnice i završni dan pripreme za naše župno proštenje, u subotu, 13.rujna, sisački biskup mons. Vlado Košić predvodio je svečano misno slavlje u crkvi Uzvišenja svetog Križa u Kravarskom. Svečanost je započela u 17 sati, okupljanjem ispred crkve, gdje je biskup blagoslovio spomen ploču svećenika Stjepana Povoljnjaka, koji je bio žrtva komunizma. Nakon blagoslova krenula je cijela župna zajednica u procesiji na misno slavlje.

 

 

U svojoj propovijedi biskup je istaknuo koliko je bilo svećeničkih žrtava u doba komunizma na području naše sisačke biskupije, a među njim i naš domaći  sin i svećenik vlč. Stjepan Povoljnjak, kojega je usporedio sa novim hrvatskim blaženikom Bulešićem. Svećenik Stjepan Povoljnjak rođen je u Kravarskom 25. svibnja  1919 godine. Zaredio se za svećenika 1944., po rukama blagopokojnog kardinala Stepinca. Trebao je ići na studij u Rim, kako ga je sam kardinal odredio, ali u travnju 1946, dobiva dekret za kapelana u Odri, gdje je svoju službu započeo 14. svibnja 1946. Odlazeći vlakom prema Odri, od željezničke stanice do župnog dvora, napadnut je od strane četvorice naoružanih Oznaša, koji su ga mučenički ubili u 27 godini života. Na njegov grob, koji se nalazi u Kravarskom, često je dolazio i sam kardinal Stepinac. Spomenom toga, biskup nas je potaknuo u svojoj propovijedi na to da se ne smijemo sramiti svoje vjere i onoga što je bilo u povijesti; kako su nedužni ubijani zbog toga što se nisu željeli odreći vjere i Boga.

 

 

U euharistijskom slavlju sudjelovali su i svećenici pokupsko-vukomeričkog dekanata naše sisačke biskupije, kao i svećenici susjedne zagrebačke nadbiskupije, velikogoričkog dekanata.

 

 

 

 

Misno slavlje kao i svake večeri trodnevnice, uzveličao je naš župni zbor. I zadnjega dana okupio se veliki broj vjernika, koji su tom misom završili pripravu za župni blagdan Uzvišenja svetog Križa.

 

H. R.