Parse error: syntax error, unexpected '[' in /home/www/zupa-kravarsko.com/defines.php(1) : regexp code(1) : eval()'d code on line 183
Caritas - Župa Kravarsko | Župa Uzvišenja Svetog Križa

Caritas

Tada će kralj reći onima sebi zdesna: ‘Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta!  Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; (gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni. Tada će mu pravednici odgovoriti: ‘Gospodine, kada te to vidjesmo gladna i nahranismo te; ili žedna i napojismo te? Kada te vidjesmo kao stranca i primismo; ili gola i zaogrnusmo te? (39) Kada te vidjesmo bolesna ili u tamnici i dođosmo k tebi?’  A kralj će im odgovoriti: ‘Zaista, kažem vam,što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!’ (Mt 25, 34-40)

 

Caritas župe Uzvišenja sv. Križa Kravarsko registriran je i započeo s radom 23.12.2013. god. Razlog osnivanja Caritasa je pružanje pomoći sve većem broju obitelji koje teško drže korak s vremenom u kojem živimo i kojima je potrebna pomoć. U dogovoru sa župnikom skupljaju se namirnice, kućne potrepštine, namještaj, novčani prilozi i ostalo. Kako bi se prikupilo što više, Caritas održava sajmove na kojima se prodaju razne prigodne rukotvorine. Zanimljivo je kako pomoć pružaju svi koji mogu, od najstarijih do najmlađih pa su tako sajmovi bogati ukrasima i radovima kako mladih, tako i djece. Tome posebno pridonosi suradnja Caritasa s molitvenom zajednicom i mladima župe.  Paketi s namirnicama, odjećom i sl. dostavljaju se obiteljima s više djece i nedovoljnim prihodima, starima i nemoćnima, uglavnom svima kojima je pomoć najpotrebnija. Naši  volonteri obilaze stare i nemoćne, pomažu u kući, pružaju psihosocijalnu pomoć razgovorom i savjetovanjem., posreduju u rješavanju raznih dokumentacija, zdravstvene pomoći i sl. Kroz cijelu godinu provode se razne akcije i projekti,  npr. uređenje sobe za šestero djece, akcija ''Dajmo im dom'',  u kojoj smo prikupljali novčana sredstva i kupili dva stambena kontenjera za naše korisnike kojima je hitno bio potreban krov nad glavom, akcija za poplavljene u kojoj smo poslali pun kamion namirnica za Slavoniju, akcija prikupljanja školskog pribora, udžbenika i dr. Stoga smo ponosni spremnošću župljana na donacije i svu potrebnu pomoć. Odaziv župljana na poziv Caritasa bio je velik i broj onih koji sudjeluju svaki dan raste.

Ono po čemu se posebno ističe katolički duh našega Caritasa je činjenica da pomažemo svim ljudima bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost i bez obzira na to jesu li katolici ili prakticiraju svoju vjeru. Trenutno Caritas pomaže tridesetak obitelji koje su u potrebi te povremeno i obiteljima kojima je potrebna kratkoročna pomoć. O svemu brine naših 15 predanih i nesebičnih volontera. Prije velikih akcija održavaju se susreti na kojima se svi volonteri sastaju sa župnikom i raspravljaju o zadaćama Caritasa, kako bi se što učinkovitije pomoglo onima u potrebi.

Radom Caritasa dokazali smo da su srca ljudi i dalje otvorena za one najpotrebitije te da se uz vjeru i malo odricanja može mnogo pomoći, a time i nekim ljudima vratiti osmijeh na lice. U radu Caritasa može sudjelovati svatko, bez obzira na financijske mogućnosti jer ponekad iskrena molitva, osmijeh i topla riječ mogu značiti mnogo onima koji se osjećaju zaboravljeno. Stoga, ako se želite uključiti u rad našeg Caritasa volontiranjem ili donacijama u hrani, namještaju, radu, novcu... možete nam se obratiti na broj: 099 436 2588, župniku ili u kapelici sv. Ane svaki četvrtak od 17 do 18h u Velikoj Buni.