Parse error: syntax error, unexpected '[' in /home/www/zupa-kravarsko.com/defines.php(1) : regexp code(1) : eval()'d code on line 183
Molitvena zajednica - Župa Kravarsko | Župa Uzvišenja Svetog Križa

Molitvena zajednica

           Redoviti susreti molitvene zajednice, koja je dobila naziv po zaštitniku naše župe Sveti Križ, započeli su u listopadu 2013. godine, na inicijativu župljana i župnika, Ivana Kljunića.

Mjesec listopad je Marijin mjesec, toga smo dana imali listopadske pobožnosti, misu i redovito župno klanjanje, no zapalila se neka čudesna iskra, želja za pojačanom molitvom u zajednici na različite nakane.

Život nam je postao užurban, napet i nitko nema vremena za nikoga. Ideja o zajedničkoj molitvi objedinila je srca i počeli smo slijediti put. Sa župnikom smo dogovorili vrijeme kada ćemo se sastajati. U početku je to bio utorak, a kasnije smo definirali četvrtak i od tada se sastajemo svakoga četvrtka u 19:30 sati, u skromnim prostorijama koje se nalaze u župnoj kući. Na samim počecima bilo nas je svega 20-ak. Kako su prolazili tjedni i mjeseci, nas 30-ak, danas stalnih članova, počeli smo s oduševljenjem čekati svaki novi susret. Uz molitvu, pjesmu i duhovni razgovor, sve više smo se približavali jedni drugima i raslo je pravo zajedništvo, a plod se toga, danas može i vidjeti. Svaki naš susret počinje molitvom Svetom Križu, prigodnom pjesmom probudimo naša srca, zatim slijedi molitva Duhu Svetome, koju svakodnevno svaki član moli u svojoj kući, sa svojom obitelji. Uz molitvu imamo i duhovni kutak, gdje čitamo nedjeljna čitanja i Evanđelje. Slijede pojedinačne interpretacije i sam doživljaj pročitanoga. Nakon toga slijedi niz pjesama uz radost u našim srcima te na kraju krunica Božanskom Milosrđu.

Svi članove zajednice u kontaktu su u bilo kojem trenutku dana, a ponajviše kada je netko u nekoj potrebi ili problemima. Zajednički slavimo nama bitne datume, imendane, rođendane i ostalo. O materijalima za susrete i temama brinu se voditelj zajednice Mladen Gašparac i zamjenica Tatjana Kaurić, zajedno s našim župnikom.

Članovi zajednice koji se okupljaju u našoj župi pronašli su mjesto gdje mogu molitvom, pjesmom i razgovorom slaviti ljepotu kršćanskog zajedništva.

Uz molitvu i pjesmu, djelujemo i karitativno, tako što dva puta tjedno posjećujemo dom za starije i nemoćne, gdje s korisnicima provodimo  ugodne trenutke i prenosimo taj duh i u njihovu zajednicu, koju nažalost u ovo današnje vrijeme ljudi nekako zaboravljaju.

Hodočastili smo u zajedništvu s našim župnim Caritasom i po sisačkoj biskupiji. Posjetili smo baziliku minor Svetoga Kvirina, zatim našu sisačku katedralu Uzvišenja svetog Križa i Crkvu  Kraljice mira, novoizgrađenu u Sisku. Hodočašće smo toga dana završili u Kloštru Ivaniću, zajedničkom svetom misom s  našim dragim sestrama karmeličankama.

Našu molitvenu zajednicu posjetili su i članovi iz drugih molitvenih zajednica, Siska i Zagreba. Čuli smo različita iskustva, svjedočanstva vjere te moć molitve i zajedništva. U istinskoj molitvi, čovjek je povezan s Bogom, osjeća se voljen i prihvaćen. Molitva nas uči da prihvaćamo jedni druge, jer ćemo jedino po njoj pobijediti sve ono što ne valja u našim životima. O, Sveti Križu, daj mi po tebi zaslužiti Vječnost!

Susreti članova molitvene zajednice održavaju se svakog četvrtka u prostorijama župne kuće s početkom u 19:30 h.